ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ
ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Συχνότερα αίτια.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Αιτιολογία. Νέες εξελίξεις.
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανώδυνη και γρήγορη.
PSA ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Νεώτερες εξελίξεις για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

 

ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ?

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Υπογονιμότητα ονομάζουμε την κατάσταση όπου ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, επί τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις. Η συχνότητα της υπογονιμότητας αυξάνει με την ηλικία τόσο της γυναίκας όσο και του άνδρα. Υπολογίζεται περίπου ότι το 15% των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα που θα τους οδηγήσει σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

 

ΠΟΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ?

Από όλα τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν φυσιολογικά:

    ✓ Το 20% θα συλλάβουν τον 1ο μήνα.

    ✓ Τα 70% θα έχουν συλλάβει μέσα σε 6 μήνες.

    ✓ Το 85% θα έχουν συλλάβει μέσα σε 1 χρόνο.

Επομένως, μετά τους 6-12 μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών γονιμοποίησης κάθε ζευγάρι πρέπει να αναζητά την ιατρική συμβουλή.

 

ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Η ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ?

Στο 30-40% οφείλεται μόνο στον αντρικό παράγοντα (αντρική υπογονιμότητα) ενώ σε 20-30% οφείλεται και στα 2 φύλα.

 

ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΑΙΤΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ?

Κιρσοκήλη.

Η υπογονιμότητα συναντάται στο 12% περίπου του γενικού ανδρικού πληθυσμού ενώ στα άτομα με κιρσοκήλη η συχνότητά της διπλασιάζεται (25%).Θεωρείται ως η αιτία  για το 40% περίπου των υπογόνιμων αντρών, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος. Μειώνει τον συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων, περιορίζει σημαντικά την κινητικότητά τους και επηρεάζει αρνητικά τη μορφολογία τους. Η κιρσοκήλη αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Γενετικές ανωμαλίες-Κληρονομικά σύνδρομα.

Οι συχνότερες γενετικές ανωμαλίες αφορούν μεταλλάξεις στο γονίδιο της κυστικής ίνωσης, χρωμοσωμικές ανωμαλίες που ευθύνονται για διάφορα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Klinefelter, και μικροδιαγραφές στο χρωμόσωμα Υ, που μπορούν να οδηγήσουν από μικρή μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων μέχρι και αζωοσπερμία.

Ορμονικές διαταραχές.

Δυσλειτουργία οργάνων όπως ο θυρεοειδής αδένας, η υπόφυση, ο υποθάλαμος και φυσικά η ενδοκρινής συνιστώσα του όρχεως επιφέρουν σημαντικές ορμονικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα του άνδρα.

Ανατομικές ανωμαλίες.

Ανατομικές ανωμαλίες του πέους, όπως υποσπαδίας και φίμωση, μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή έγχυση του σπέρματος στον κόλπο της γυναίκας. Η χειρουργική αντιμετώπιση αυτών των ανωμαλιών συνήθως δίνει τη λύση.

Φλεγμονές-Λοιμώξεις.

Προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα κ.ά., που κατά περίπτωση μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις από, γονόρροια, μυκόπλασμα-ουρεόπλασμα , χλαμύδια κ.ά. μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος. Η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών γίνεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή και είναι συνήθως αποτελεσματική.

Παθήσεις του όρχεως.

Επίκτητες καταστάσεις, όπως τραύμα, συστροφή όρχεως, όγκος όρχεως, φάρμακα, τοξικές ουσίες, ακτινοβολία κ.ά. μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του όρχεως επιφέροντας σημαντικές αλλοιώσεις στο σπέρμα.

Άλλες νόσοι.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικές νόσοι επηρεάζουν τη πιθανότητα επίτευξης αυθόρμητης εγκυμοσύνης.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Το κάπνισμα, το άγχος, το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.

Ιδιοπαθής Υπογονιμότητα.

Όταν το κύριο αίτιο της αντρικής υπογονιμότητας δεν μπορεί να εντοπιστεί τότε καλείται ιδιοπαθής υπογονιμότητα και δυστυχώς αφορά το 50% περίπου των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Στην περίπτωση αυτή η χρήση αντιοξειδωτικών παραγόντων για βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

 

ΠΟΙΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ?

Πέρα από το ιστορικό και την ενδελεχή κλινική εξέταση που πιθανόν να αναδείξουν κάποια από τις προαναφερθείσες αιτίες, βασικό εργαλείο αποτελεί το σπερμοδιάγραμμα. Το σπερμοδιάγραμμα αποτελεί τον καθρέφτη του σπέρματος και θα δώσει πληροφορίες για το αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία κυρίως των σπερματοζωαρίων.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ?

Όσον αφορά την χειρουργική θεραπεία ,σημαντικό ρόλο έχει η διόρθωση της κιρσοκήλης , που γίνεται συνήθως με μικρή τομή στη κοιλιακή χώρα , με μικρή νοσηρότητα και πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας όπου ο ασθενής μπορεί την ίδια ημέρα του χειρουργείου να φύγει από το Νοσοκομείο . Ακόμα μπορεί να εφαρμοσθούν διάφορες τεχνικές αναστόμωσης του σπερματικού πόρου και της επιδιδυμίδας για διόρθωση ανάλογων προβλημάτων αλλά και μικροχειρουργικές επεμβάσεις με την βοήθεια του μικροσκοπίου για λήψη σπέρματος από την επιδιδυμίδα κ.α. Στην συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνουμε την ενδοκρινολογική θεραπεία και ανοσολογική αγωγή εκεί που ανακαλύπτουμε αντισπερματικά αντισώματα. Τέλος για τους άνδρες με πολύ φτωχό σπέρμα υπάρχει η γονιμοποίηση δια μέσου δοκιμαστικού σωλήνα (IVF) και η τεχνητή γονιμοποίηση. Ο ιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει κατάλληλα για όλες τις νέες εξελίξεις στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΔΡΑ?

 Να σταματήσει το κάπνισμα.

 Να μην κάνει χρήση μαριχουάνας ή άλλων ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης και υπέρμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος.

 Να αποφεύγει την έντονη γυμναστική.

 Να τρώει υγιεινά.

 Να αποφεύγει την χρόνια λήψη φαρμάκων και κυρίως αντιβιοτικών ,χωρίς να του έχει συστηθεί από τον γιατρό του.

 Να αποφεύγει τη παραμονή σε χώρους με μεγάλη θερμοκρασία όπως είναι οι σάουνες, τα ζεστά λουτρά και να φορά άνετα και όχι στενά εσώρουχα και ρούχα.