Εκτύπωση αυτής της σελίδας

    ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ

     

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ?

    Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, μια σύγχρονη χειρουργική τεχνική στην οποία ο χειρουργός χρησιμοποιεί στενούς σωλήνες (trocars) μέσα από τους οποίους αποκτά πρόσβαση στην κοιλιά του ασθενούς. Η χρήση ενός λαπαροσκοπίου, μιας τηλεσκοπικής ράβδου συνδέεται με μια camera και επιτρέπει την παροχή φωτός και εικόνας σε μια οθόνη.

     

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ?

    Ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση είναι η χρήση του ρομπότ σε εκτέλεση χειρουργικής επέμβασης. Ο ιατρός χειρίζεται δηλαδή το ρομπότ το οποίο πραγματοποιεί την επέμβαση. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση τα οποία περιγράφονται παρακάτω.

     

    ΠΟΙΟ ΡΟΜΠΟΤ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ?

    Το ρομπότ da Vinci συνήθως χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του προστάτη, στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη. Είναι ίσως η πιο διάσημη ρομποτική χειρουργική συσκευή στον κόσμο, καθώς ήταν το πρώτο ρομποτικό σύστημα που συστήθηκε. Ανήκει στην κατηγορία των telesurgical συσκευών, που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος κατευθύνει τις κινήσεις του ρομπότ. Η τεχνολογία επιτρέπει στον χειρουργό να πάει πιο κοντά στο χειρουργικό σημείο από ότι η ανθρώπινη όραση θα επιτρέψει.

     

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ?

    Η ρομποτική προστατεκτομή είναι μία χειρουργική διαδικασία, με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος, που αφαιρεί πλήρως τον προστάτη αδένα σε περίπτωση καρκίνου.

     

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΕΘΟΔΟ?

    Υπάρχουν πολλά οφέλη σε μια ρομποτική χειρουργική επέμβαση:

    • Λόγω των μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα, υπάρχει λιγότερη βλάβη των ιστών και σπάνια σχηματίζονται ουλές.
    • Οι ρομποτικά υποβοηθούμενες χειρουργικές επεμβάσεις τυπικά οδηγούν σε λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και δυσφορία για τον ασθενή.
    • Μικρότερος χρόνος αποκατάστασης για τον ασθενή: μικρότερος χρόνος μετεγχειρητικής ανάνηψης στο νοσοκομείο, καθώς και ταχύτερη επιστροφή σε κανονικό επίπεδο δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς θα περάσουν μια νύχτα στο νοσοκομείο.
    • Βελτιωμένη ακρίβεια: Το Ρομπότ μειώνει την κούραση που οι γιατροί αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων που διαρκούν αρκετές ώρες. Ακόμη και η σταθερότητα στα ανθρώπινα χέρια δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνες ενός χειρουργικού ρομπότ, ειδικά μετά από μια μακρά χρονική περίοδο.

     

    ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ?

    Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν διαγνωσθεί με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι υποψήφιοι για ρομποτική χειρουργική. Ο Ουρολόγος σας μπορεί να σας ενημερώσει κατάλληλα.

     

    ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ?

    Η προστατεκτομή έχει σημαντικούς κινδύνους, δεδομένου ότι είναι μια χειρουργική διαδικασία. Οι ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι είναι υπερβολική αιμορραγία, θρομβώσεις, ανικανότητα, ακράτεια, κήλη στο σημείο της τομής, και στειρότητα. Οι κίνδυνοι αυτοί μειώνονται κατά γενική ομολογία με τη χρήση του ρομπότ.

     

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΚΑΘΕΤΗΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ?

    Ναι. Ακριβώς όπως και σε κάθε είδος προστατεκτομής, έτσι και στη ρομποτική προστατεκτομή, ένας καθετήρας αφήνεται στην ουρήθρα και συνδέεται με ένα σάκο παροχέτευσης. Οι καθετήρες αφαιρούνται συνήθως σε πέντε έως επτά ημέρες μετά την επέμβαση.

     

    ΘΑ ΕΧΩ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ?

    Η Προστατεκτομή προκαλεί προσωρινή ακράτεια ούρων αλλά συνήθως ο έλεγχος της κύστης βελτιώνεται γρήγορα. Κανονική εγκράτεια ή φυσιολογικός έλεγχος της ούρησης αναμένεται μέσα σε 6 μήνες.

     

    ΘΑ ΕΧΩ ΣΤΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ?

    Αυτό θα εξαρτηθεί από την ηλικία σας, τη σεξουαλική λειτουργία πριν από την πράξη, συνυπάρχουσες ασθένειες, τα φάρμακα, την παρουσία συναισθηματικής και ψυχολογικής πίεσης, και το σημαντικότερο την έκταση του καρκίνου σας που θα κρίνει εάν τα νεύρα της στύσης θα διαφυλαχτούν από τον χειρουργό.

    Η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας είναι μεταβλητή, μπορεί να αποκατασταθεί σε 6-12 μήνες μετά την προστατεκτομή, αλλά υπήρξαν περιπτώσεις επιστροφής της λειτουργίας εντός 4 εβδομάδων αυθόρμητα ή με τη βοήθεια κάποιων φαρμάκων.

    84 % των ατόμων που υποβλήθηκαν σε προστατεκτομή ανέφεραν 1-2 χρόνια αργότερα ότι η στυτική λειτουργία τους έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό, αλλά περίπου 13 % είχαν στύσεις που ήταν ασθενέστερες από ό, τι ήταν πριν από την επέμβαση.