ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ
ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Συχνότερα αίτια.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Αιτιολογία. Νέες εξελίξεις.
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανώδυνη και γρήγορη.
PSA ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Νεώτερες εξελίξεις για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη.

ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ?

Ουρολιθίαση ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία δημιουργούνται λίθοι σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή στους νεφρούς, τους ουρητήρες ή / και την ουροδόχο κύστη.

 

ΠΟΙΑ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ?

Ο σχηματισμός λίθων στο ουροποιητικό σύστημα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας πάθηση του ουροποιητικού συστήματος του άνθρωπου, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.

 

ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ Η ΛΙΘΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ?

Οι λίθοι του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζονται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, σε κάθε φυλή και χώρα και είναι γνωστοί από τους αρχαίους χρόνους.

Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες σε αναλογία 2,5: 1, με υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης στην ηλικία των 30 ετών για τους άνδρες, ενώ στις γυναίκες η εμφάνιση λίθων είναι συχνότερη στις ηλικίες των 35 και 55 ετών. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η πιθανότητα σχηματισμού νέου λίθου ένα χρόνο μετά το αρχικό επεισόδιο νεφρολιθίασης φθάνει το 10%, ενώ μέσα σε 5-7 χρόνια το ποσοστό υποτροπής ανέρχεται στο 50%.

 

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ?

Σήμερα θεωρείται ότι για την εμφάνιση της λιθίασης ευθύνονται:

Kληρονομικές και γενετικές ανωμαλίες.

Mελέτες έχουν δείξει ότι στο 25% των ασθενών με λιθίαση αναφέρεται ύπαρξη λιθίασης και σε άλλα μέλη της οικογένειας, κάτι που βέβαια μπορεί και να οφείλεται στις ίδιες διατροφικές συνήθειες και τις συνθήκες διαβίωσης.

Γεωγραφική κατανομή.

Η επίπτωση της λιθίασης παρουσιάζει γεωγραφική κατανομή, δηλαδή στις διάφορες γεωγραφικές ζώνες παρουσιάζονται διαφορετικά ποσοστά λιθίασης. Αυτό οφείλεται στη διαφορά των κλιματολογικών συνθηκών και την περιεκτικότητα του πόσιμου νερού σε ιχνοστοιχεία π.χ. ασβέστιο, μαγνήσιο.

Διατροφή.

Η αυξημένη κατανάλωση ζωικού λευκώματος και λίπους, αύξησε το ποσοστό εμφάνισης της ουρολιθίασης. Είναι χαρακτηριστική η παρατήρηση, ότι η συχνότητα της λιθίασης αυξήθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, με εξαίρεση τις περιόδους του 1ου και 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, γεγονός που αποδόθηκε στην αλλαγή της διατροφής με τη μείωση των ζωικών λευκωμάτων στη διάρκεια των πολέμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Η μειωμένη πρόσληψη υγρών.

Τέλος, η λήψη άφθονων υγρών είναι ακόμα ένας σημαντικός διαιτητικός παράγοντας για την πρόληψη της λιθίασης. Μικρή πρόσληψη ή μεγάλες απώλειες υγρών δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση ουρολιθίασης.

 

ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΘΙΑΣΗΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ?

Η λιθίαση του ουροποιητικού όταν προκαλεί απόφραξη της ροής των ούρων εμφανίζεται κλινικά σαν οξύς πόνος, ο γνωστός μας κωλικός, δηλαδή πόνος στην οσφυϊκή χώρα με αντανάκλαση στο κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Ο ασθενής που πονά κινείται χαρακτηριστικά συνεχώς μη μπορώντας να βρει ανακούφιση σε καμία θέση. Όσο ο λίθος πλησιάζει προς την ουροδόχο κύστη, ο πόνος αλλάζει χαρακτηριστικά και επεκτείνεται στη περιοχή της κύστης, ενώ συνυπάρχει έντονη συχνουρία και τάση προς ούρηση. Καθώς μάλιστα η νεύρωση του στομάχου και του νεφρού είναι η ίδια, ο πόνος τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από ναυτία και εμετούς. Δύναται να συνυπάρχει εφίδρωση και αντανάκλαση του άλγους στα έξω γεννητικά όργανα (στους άνδρες στους όρχεις και στις γυναίκες στα χείλη του αιδοίου).

Η νεφρολιθίαση δεν προκαλεί πυρετό. Εάν μαζί με τα ανωτέρω συμπτώματα παρουσιάσετε πυρετό αποταθείτε άμεσα στο γιατρό σας ή στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι λίθοι στο νεφρό που δεν προκαλούν απόφραξη δεν προκαλούν ούτε και πόνο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει και να αντιμετωπίζονται.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΘΙΑΣΗΣ?

Για τη διάγνωση της λιθίασης η πρώτη εξέταση που ζητά κανείς είναι η απλή ακτινογραφία νεφρών, ουρητήρων και κύστης (ΝΟΚ), ενώ το υπερηχογράφημα είναι μια ταχεία, εύχρηστη και ακίνδυνη εξέταση που βοηθά στη διάγνωση της λιθίασης, γιατί μας δίνει συμπληρωματικές πληροφορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει διαγνωστικό πρόβλημα συνιστάται η διενέργεια ενδοφλέβιας ουρογραφίας (πυελογραφίας).

Στη σύγχρονη εποχή ολοένα και κερδίζει έδαφος η εκτέλεση αξονικής τομογραφίας με ή χωρίς σκιαγραφικό τόσο στην οξεία φάση όσο και προεγχειρητικά.

 

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΘΙΑΣΗΣ?

Η θεραπεία της λιθίασης έχει τριπλό σκοπό:

 • αρχικά την αντιμετώπιση του πόνου
 • κατόπιν την απομάκρυνση του λίθου
 • στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η πρόληψη των υποτροπών.

 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΩΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ?

Η καλύτερη και οριστική θεραπεία ενός επεισοδίου κωλικού είναι είτε η αποβολή του λίθου αυτόματα είτε η αφαίρεσή του.

 • Για το νεφρικό κωλικό συνήθως χρησιμοποιούνται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα οπιοειδή αναλγητικά.
 • Αποφυγή υγρών κατά τη διάρκεια του νεφρικού κολικού.
 • Χορήγηση α αναστολέων μειώνει τα επεισόδια του πόνου και διευκολύνει την αποβολή λίθων ή λιθιασικών συγκριμμάτων μετά από εξωσωματική λιθοτριψία ή
 • ουρητηρολιθοτριψία.

 

ΠΩΣ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ?

Η απόφαση για το είδος της θεραπείας ενός λίθου εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός του και, κατά δεύτερο λόγο, από την εντόπισή του. Σε ποσοστό 85% περίπου οι λίθοι διαμέτρου μικρότερης των 5 χιλ. αποβάλλονται συνήθως αυτόματα, ενώ οι πιθανότητες να περάσουν και να αποβληθούν αυτόματα αυξάνονται όσο πιο χαμηλά είναι οι λίθοι, δηλαδή όσο πιο κοντά προς την κύστη.

 

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΛΙΘΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΗΤΗΡΑ ΝΑ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ?

Σε περίπτωση μη αυτόματης αποβολής του λίθου, το χρονικό όριο των 4 εβδομάδων θεωρείται ένας λογικός χρόνος αναμονής, αφού ο νεφρός δεν κινδυνεύει στο διάστημα αυτό, καθώς έχει βρεθεί ότι ανιχνεύσιμη βλάβη σε έναν προηγουμένως φυσιολογικό νεφρό εμφανίζεται μετά από 4 εβδομάδες πλήρους απόφραξης.

Αυτό προϋποθέτει καλή νεφρική λειτουργία, απουσία πυρετού και έντονων συμπτωμάτων.

 

ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΕΙ Ο ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΕΝΑ ΛΙΘΟ?

Η αντιμετώπιση της λιθίασης συνίσταται στην απομάκρυνση του λίθου. Για το σκοπό αυτό στη σημερινή εποχή των ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών, η χειρουργική αφαίρεση των λίθων με τομή έχει, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, περιοριστεί, αφού το οπλοστάσιο του Ουρολόγου έχει εμπλουτιστεί με αποτελεσματικές και λιγότερο επεμβατικές μεθόδους. Τέτοιες μέθοδοι είναι η εξωσωματική λιθοτριψία, η ουρητηροσκοπική και η διαδερμική νεφρολιθοτριψία. Σημειώνεται, ότι η εξωσωματική λιθοτριψία και η διαδερμική νεφρολιθοτριψία έχουν αντένδειξη κατά την εγκυμοσύνη.

 

Εξωσωματική λιθοτριψία.

Η εξωσωματική λιθοτριψία με κύματα κρούσης εμφανίστηκε το 1980 και έφερε αληθινή επανάσταση στην αντιμετώπιση της λιθίασης. Έχει καλύτερα αποτελέσματα στους λίθους του νεφρού και του αρχικού τμήματος του ουρητήρα, ενώ όλα σχεδόν τα είδη των λίθων αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο αυτή. Τα τελευταία χρόνια έχει χάσει έδαφος κυρίως λόγω της ουρητηροσκόπησης.

 

Ουρητηροσκόπηση (εύκαμπτη και ημιάκαμπτη).

Η ουρητηροσκόπηση είναι μέθοδος κατά την οποία ένα μακρύ και λεπτό όργανο, το ουρητηροσκόπιο, προωθείται υπό άμεση όραση διαμέσου της ουρήθρας και της κύστης στον ουρητήρα μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο λίθος. Μέσα από το όργανο αυτό εισάγονται οι λιθοτρίπτες που θρυμματίζουν το λίθο, αλλά και οι ειδικές λαβίδες που τον συλλαμβάνουν και τον αφαιρούν. Μπορεί να χρησιμοποιήσει κρουστικά κύματα αλλά και laser αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Ουρολόγο. Αποτελεί για τους περισσότερους λίθους μέθοδο εκλογής.

 

Διαδερμική νεφρολιθοτριψία.

Η διαδερμική λιθοτριψία είναι μέθοδος με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Έχει ένδειξη κυρίως για τους λίθους εκείνους που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εξωσωματική λιθοτριψία ή την ουρητηροσκόπηση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι λίθοι μεγαλύτεροι από 2,5 εκ., οι κοραλλιογενείς λίθοι, οι σκληροί λίθοι που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στην εξωσωματική λιθοτριψία, καθώς και λίθοι σε ασθενείς με δυσμορφία του σκελετού τους ή μεγάλη παχυσαρκία.

 

ΠΟΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΛΙΘΙΑΣΗΣ?

 

Διατροφή και υγρά.

 • Ημερήσια παραγωγή ούρων > 2L είναι ο πιο σημαντικός και λιγότερο δαπανηρός τρόπος μείωσης της υποτροπής των ουρολίθων. Άρα η ημερήσια πρόσληψη υγρών πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5-3 λίτρα.
 • Συνιστάται στον ασθενή να καταναλώνει τα υγρά περιοδικά και όχι συγκεντρωμένα σε κάποιο διάστημα του 24ωρου.
 • Η αυξημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών λίπους και φρουκτόζης προκαλεί παχυσαρκία, που είναι ένας ανεξάρτητος προδιαθεσικός παράγοντας για ουρολιθίαση
 • Η κατανάλωση ασβεστίου και ασβεστούχων τροφών κατά τη διάρκεια των γευμάτων, μειώνει την οξαλουρία επειδή το ασβέστιο δεσμεύει τα οξαλικά. Άρα πλέον δεν συνίσταται η μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων.
 • Το αλάτι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για σχηματισμό λίθων.
 • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

 

Φαρμακευτική αντιμετώπιση ειδικών μεταβολικών προδιαθεσικών παραγόντων.

 • Οι θειαζίδες προλαμβάνουν την υποτροπή του λίθου σε ασθενείς με νεφρική και εξ απορροφήσεως υπερασβεστιουρία.
 • Μόνο ένα μικρό κλάσμα των απορροφούμενων κιτρικών απεκκρίνεται στα ούρα και ένα μεγάλο μέρος μεταβολίζεται σε διττανθρακικά και δημιουργεί ένα αλκαλικό φορτίο το οποίο ευνοεί την απέκκριση κιτρικών από τους νεφρούς.
 • Η αλκαλοποίηση των ούρων με και χωρίς αναστολέα ξανθινοοξειδάσης προλαμβάνει την ετερογενή πυρηνοποίηση του οξαλικού ασβεστίου.
 • Ακόμη και μια μικρή αύξηση των οξαλικών των ούρων αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου. Τα οξαλικά των ούρων μπορεί να μειωθούν με λήψη ασβεστίου ή μαγνησίου κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς και συμπληρωματικά βιταμίνης Β6
 • Αλλοπουρινόλη για λίθους ουρικού οξέος και υπερουριχαιμία.
 • Για τη σημασία της φαρμακευτικής πρόληψης ρωτήστε τον Ουρολόγο σας.

 

Προβιοτικά 

 • Τα Oxalobacter formigenes είναι εντερικά βακτήρια που αποδομούν τα οξαλικά στο έντερο. Επίσης ευνοούν τον εντερικό μεταβολισμό των ενδογενώς παραγομένων οξαλικών.

 

Φυτοθεραπευτικοί παράγοντες 

 • Ο ρόλος τους για την αντιμετώπιση των ουρολίθων παραμένει αμφιλεγόμενος λόγω έλλειψης τεκμηριωμένων τυχαιοποιημένων μελετών.

 

Αντι-νανοβακτηριακοί παράγοντες

 • Η αντινανοβακτηριακή θεραπεία πιθανόν μελλοντικά να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ουρολίθων.