ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ
ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Συχνότερα αίτια.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Αιτιολογία. Νέες εξελίξεις.
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανώδυνη και γρήγορη.
PSA ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Νεώτερες εξελίξεις για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη.

TURIS

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ TURIS?

Η εξάχνωση σε πλάσμα (TURIS) και η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην ενδοσκοπική, χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, μια καινούρια χειρουργική μέθοδος πολλά υποσχόμενη. Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης αυτής την έχουν καταστήσει μέθοδο επιλογής σε πολλά κέντρα ανά το παγκόσμιο για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Με τη νέα αυτή μέθοδο απλοποιήθηκε η χειρουργική θεραπεία του προστάτη. Με τη χειρουργική αυτή τεχνική αφαιρείται το αδένωμα του προστάτη που εμποδίζει τη φυσιολογική ούρηση προκαλώντας βασανιστικά συμπτώματα σε πολλούς άντρες. Αποτελεί μια ενδοσκοπική επέμβαση που σημαίνει ότι γίνεται από την ουρήθρα, χωρίς τομή του δέρματος.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ TURIS?

Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική ή ραχιαία αναισθησία.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση της αναισθησίας ο ουρολόγος εισάγει από την ουρήθρα ένα ειδικό εργαλείο, το ρεσεκτοσκόπιο, το οποίο φτάνει στην περιοχή του προστάτη και της ουροδόχου κύστης. Το χειρουργικό αυτό ενδοσκόπιο φέρει κάμερα με την οποία ο ουρολόγος βλέπει σε οθόνη το εσωτερικό του προστάτη.

Στη συνέχεια με τη χρήση μιας ηλεκτρικής αγκύλης, το αδένωμα του προστάτη κόβεται σε πολλά μικρά κομμάτια καυστηριάζοντας παράλληλα τα αιμορραγούντα αγγεία. Τα κομμάτια αυτά στο τέλος του χειρουργείου αποστέλλονται για βιοψία.

Η νέα αυτή μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα με ένα άλλο ηλεκτρόδιο με σχήμα μανιταριού να εξαχνώνει, να εξατμίζει δηλαδή τον προστάτη σχεδόν αναίμακτα με την χρήση πλάσματος.

Μετά την επέμβαση τοποθετείται τριαυλικός καθετήρας μέσω του οποίου γίνονται πλύσεις με ειδικό υγρό. Ο καθετήρας και οι πλύσεις παραμένουν συνήθως για 24 ώρες  μέχρι να επουλωθεί και να σταματήσει να αιμορραγεί η περιοχή του προστάτη. Ο ασθενής μπορεί στο σημείο αυτό να εξέλθει από την κλινική.

 

ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΑΝΑΡΡΩΣΗ?

Ο ασθενής παραμένει στην κλινική με τον καθετήρα συνήθως 24 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρείται ο καθετήρας και αφού ουρήσει μπορεί να πάει στο σπίτι του. Τις πρώτες μέρες η ούρηση είναι συχνή και πονάει. Επίσης συνήθως υπάρχει αίμα στα ούρα για μερικές μέρες. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα τις πρώτες 3-4 μέρες και βελτιώνονται μέρα με την ημέρα.

 

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ?

H πλάσμα-εξάχνωση TURIS του προστάτη έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Πολύ μικρότερα ποσοστά αιμορραγίας.
  • Μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος.
  • Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με πολύ μεγάλο προστάτη χωρίς την ανάγκη ανοικτής επέμβασης.
  • Γρήγορη αφαίρεση του καθετήρα, ήδη από την επόμενη κιόλας μέρα.
  • Ταχεία ανάρρωση και έξοδος από την κλινική, πάλι από την επόμενη μέρα.
  • Γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Δυνατότητα επέμβασης και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.
  • Συμβατή με βηματοδότες λόγω του διπολικού ρεύματος.
  • Απουσία του επικίνδυνου συνδρόμου δηλητηρίασης από νερό (TUR Syndrome).