ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ
ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Συχνότερα αίτια.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Αιτιολογία. Νέες εξελίξεις.
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανώδυνη και γρήγορη.
PSA ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Νεώτερες εξελίξεις για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη.

ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

ΠΩΣ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ?

Η διατροφή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να προάγουν ή να αναστέλλουν το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, το περιβάλλον, το βάρος, και την πρόσληψη υγρών.

Το σώμα χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για την ενέργεια και την επισκευή των ιστών. Μετά που το σώμα χρησιμοποιεί ότι χρειάζεται, κάποια προϊόντα μεταφέρονται στα νεφρά και αποβάλλονται στα ούρα. Ορισμένα τρόφιμα δημιουργούν απόβλητα που μπορεί να σχηματίσουν κρυστάλλους στο ουροποιητικό. Σε μερικούς ανθρώπους, οι κρύσταλλοι αναπτύσσονται σε πέτρες.

Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές, ένα πρόσωπο μπορεί να χρειαστεί φάρμακο για την πρόληψη πέτρες στα νεφρά. Το πρώτο βήμα για την πρόληψη πέτρες στα νεφρά είναι να μάθουμε τι είδους πέτρες σώμα ενός ατόμου κάνει συνήθως.

 

ΠΟΣΑ ΥΓΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ?

Η ποσότητα των υγρών, που ένα άτομο πρέπει να πίνει εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και το επίπεδο δραστηριότητας του ατόμου. Οι άνθρωποι που είχαν μια πέτρα στα νεφρά πρέπει να πίνουν αρκετό νερό και άλλα υγρά για να παράγουν τουλάχιστον 2 λίτρα ούρων την ημέρα. Ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τον ασθενή σχετικά με την αυξημένη πρόσληψη υγρών, εάν είναι απαραίτητο. Οι άνθρωποι που εργάζονται ή ασκούνται σε θερμό κλίμα χρειάζονται περισσότερα υγρά για να αντικαταστήσουν τα υγρά που χάνουν μέσω του ιδρώτα. Πίνοντας αρκετό νερό βοηθά στη διατήρηση των ούρων αραιών και ξεπλένει μακριά τα υλικά που θα μπορούσαν να σχηματίσουν πέτρες.

 

ΠΟΙΑ ΥΓΡΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΩ?

  • Το νερό είναι ένα φθηνό και χωρίς θερμίδες υγρό κατάλληλο για την προστασία από πέτρες στα νεφρά.
  • Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ποτά εσπεριδοειδών όπως λεμονάδα και χυμός πορτοκαλιού προστατεύουν από πέτρες, διότι περιέχουν κιτρικό άλας, το οποίο σταματά την ανάπτυξη κρυστάλλων σε πέτρες.
  • Μέτρια κατανάλωση μπύρας και κρασιού, καφές και τσάι με μέτρο μπορεί επίσης να προστατεύει από το σχηματισμό πέτρας.

 

ΠΟΙΑ ΥΓΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ?

  • Ο χυμός γκρέιπφρουτ και τα μαύρα αναψυκτικά τύπου κόλα έχουν βρεθεί να αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων και πρέπει να αποφεύγονται από ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στο σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου.
  • Παρά το γεγονός ότι ο χυμός μούρων συχνά προωθείται για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, περιέχει οξαλικά και μπορεί να προκαλέσει σχχηματισμό κρυστάλλων.

 

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ?

Το αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και όταν εκκρίνεται από τα νεφρά, προκαλεί περισσότερη απέκκριση ασβεστίου στα ούρα. Υψηλές συγκεντρώσεις του ασβεστίου στα ούρα συνδυάζονται με σχηματισμό λίθων οξαλικών και φωσφόρου. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι πολύ σημαντική.

Πώς μπορεί ένα άτομο να περιορίσει την πρόσληψη νατρίου;

Μαθαίνοντας την περιεκτικότητα σε νάτριο των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγχουν την πρόσληψη νατρίου. Οι ετικέτες των τροφίμων παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη συγκέντρωση νατρίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Κρατώντας ένα ημερολόγιο του νατρίου μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να κρατήσει το όριο πρόσληψης νατρίου σε 2.400 mg. Όταν τρώτε έξω, θα πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με την περιεκτικότητα σε νάτριο των φαγητών που παραγγέλνετε.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου περιλαμβάνουν:

  • Χοτ ντογκ.
  • Κονσερβοποιημένες σούπες και λαχανικά.
  • Επεξεργασμένα, κατεψυγμένα τρόφιμα.
  • Κονσερβοποιημένα κρέατα.
  • Fast food.

 

ΠΩΣ ΟΙ ΖΩΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΛΙΘΙΑΣΗ?

Κρέατα και άλλες ζωικές πρωτεΐνες, όπως τα αυγά και τα ψάρια περιέχουν πουρίνες, οι οποίες μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στα ούρα. Οι άνθρωποι που δημιουργούν πέτρες ουρικού οξέος θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος κάθε ημέρα.

Οι ζωικές πρωτεΐνες επίσης προάγουν τους λίθους οξαλικού ασβεστίου μειώνοντας το κιτρικό στα ούρα.

 

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΙΘΩΝ?

Το ασβέστιο από την τροφή δεν αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων οξαλικού ασβεστίου. Αντίθετα η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου καθημερινά με τη μορφή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προάγει τη λιθίαση από οξαλικό ασβέστιο.

Για αυτό το λόγο συστήνεται η φυσιολογική πρόσληψη καθημερινά ασβεστίου εκτός και εάν ο ιατρός σας συμβουλεύει διαφορετικά.

 

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΙΘΩΝ ΟΞΑΛΙΚΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ?

Πολλά τρόφιμα και ποτά περιέχουν οξαλικά, αλλά μόνο λίγα έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ποσότητα του οξαλικού στα ούρα:

-Σπανάκι

-Καρύδια

-Μελιτζάνα

-Φιστίκια

-Γλυκά

-Αμύγδαλα

-Κακάο

-Ντομάτες

Αποφεύγοντας τα τρόφιμα αυτά μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσετε το ποσό των οξαλικών στα ούρα. Κατανάλωση τροφών που περιέχουν ασβέστιο μειώνει επίσης τη ποσότητα των οξαλικών στα ούρα αφού το ασβέστιο δεσμεύει τα οξαλικά στο πεπτικό σύστημα και έτσι δεν απεκκρίνονται στα ούρα.

 

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ?

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προωθήσει την παραγωγή πουρινών στο σώμα, οι μελέτες δεν έχουν δείξει περισσότερες πέτρες σε άτομα που πίνουν μπύρα και κρασί με μέτρο.

 

ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΛΙΘΙΑΣΗ?

Συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη C ή D μπορεί να συμβάλουν στο σχηματισμό λίθων. Η βιταμίνη C είναι το ασκορβικό και μπορεί να μετατραπεί σε οξαλικό από το σώμα. Άτομα που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό ή διαιτολόγο πριν από τη λήψη μεγάλων δόσεων βιταμινών ή μετάλλων.

 

ΠΩΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΛΙΘΟΥ?

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο λιθίασης. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η απώλεια βάρους από μόνη της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της πέτρας στα νεφρά. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω υγιεινών επιλογών σε τρόφιμα και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.