ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ
ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Συχνότερα αίτια.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Αιτιολογία. Νέες εξελίξεις.
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανώδυνη και γρήγορη.
PSA ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Νεώτερες εξελίξεις για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη.

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ (PSA)

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ (PSA)?

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι μια ουσία που παράγεται από τον αδένα του προστάτη και εκκρίνεται στο σπέρμα. Αυξημένα επίπεδα PSA ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του προστάτη, μπορεί όμως να οφείλονται και σε μια μη καρκινική κατάσταση, όπως προστατίτιδα ή την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ?

Οι περισσότεροι άντρες έχουν επίπεδα PSA κάτω από 4 (ng /mL) και αυτό έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως όριο για την ανησυχία του για τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν συχνά επίπεδα PSA υψηλότερα από 4, αν και ο καρκίνος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο PSA.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες έρευνες, οι άνδρες που έχουν προστάτη αδένα μαλακό κατά τη δακτυλική εξέταση και

  • Σε PSA μικρότερο από 4 έχουν μόλις 15% πιθανότητες να έχουν καρκίνο του προστάτη.
  • Εκείνοι με PSA μεταξύ 4 και 10 έχουν μια πιθανότητα 25% να έχουν καρκίνο του προστάτη.
  • Σε PSA μεγαλύτερο από 10, ο κίνδυνος αυξάνεται και μπορεί να είναι τόσο υψηλός μέχρι και 67%.

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι ειδικοί αναφέρονταν σε επίπεδα PSA κάτω από 4 ng / mL ως κανονικά. Λόγω των ευρημάτων από πιο πρόσφατες μελέτες, μερικοί συστήνουν τη μείωση των ορίων που καθορίζουν αν μια τιμή PSA είναι φυσιολογική ή αυξημένη. Μερικοί ερευνητές ενθαρρύνουν τη χρήση του ορίου λιγότερο από 2,5 ή 3 ng / mL για τις κανονικές τιμές, ιδιαίτερα σε νεότερους ασθενείς. Οι νεότεροι ασθενείς τείνουν να έχουν μικρότερους προστάτες και χαμηλότερες τιμές PSA, έτσι ώστε οποιαδήποτε αύξηση του PSA σε νεότερους άνδρες άνω των 2,5 ng / ml είναι μια αιτία ανησυχίας.

 

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ PSA?

Εξίσου σημαντική με την τιμή του PSA είναι και η τάση ανόδου(αν ανεβαίνει, πόσο γρήγορα, και για πόσο χρονικό διάστημα). Μια αύξηση έως 0,75 ng/ml το χρόνο δεν θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική.

 

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΓΚΥΡΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟ PSA?

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η εξέταση PSA δεν είναι τέλεια. Οι περισσότεροι άνδρες με αυξημένα επίπεδα PSA έχουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, η οποία είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Αντιστρόφως, τα χαμηλά επίπεδα του PSA στην κυκλοφορία του αίματος, δεν αποκλείουν την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις του πρώιμου καρκίνου του προστάτη βρέθηκαν με μια εξέταση αίματος PSA.

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΝΩ PSA?

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι οι άνδρες θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τους περιορισμούς του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη, πριν αποφασίσουν αν θα πρέπει να γίνει. Οι κατευθυντήριες γραμμές καθιστούν σαφές ότι το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) στο αίμα δεν πρέπει να γίνεται, εκτός εάν συμβεί αυτή η συζήτηση.

Συστήνουν ότι οι περισσότεροι άνδρες με μέσο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη να επισκέπτονται τον Ουρολόγο στην ηλικία των 50 ετών και τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο (θετικό οικογενειακό ιστορικό) για καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να πηγαίνουν νωρίτερα.

Εξέταση του PSA σε άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών δεν συνιστάται.

Η εξέταση ρουτίνας PSA δεν συνιστάται σε άνδρες με ένα προσδόκιμο ζωής λιγότερο από 10-15 χρόνια.

 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ PSA?

Αυξημένα επίπεδα PSA ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη:

  • Καρκίνου του προστάτη.
  • Προστατίτιδας.
  • Καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.

Τα επίπεδα του PSA μπορεί επίσης να επηρεαστούν από άλλους παράγοντες:

  • Ηλικία. Το PSA σας κανονικά θα ανεβεί σιγά-σιγά όπως την ηλικία, ακόμα και αν δεν έχετε προβλήματα με τον προστάτη.
  • Φάρμακα. Μερικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του PSA στο αίμα. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν παίρνετε finasteride (Proscar) ή Dutasteride (Avodart).

 

ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΑΝ ΤΟ PSA ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟ?

Εάν το επίπεδο του PSA σας είναι υψηλό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να πάρετε μια βιοψία του προστάτη για έλεγχο για καρκίνο.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PSA?

Υπάρχουν κάποιες νέες εξετάσεις PSA που μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το γιατρό σας να καθορίσει εάν χρειάζεστε μια βιοψία.

Ελεύθερο PSA (free PSA) και PSA ratio:

Το PSA παίρνει δύο κύριες μορφές στο αίμα. Ένα είναι συνδεδεμένο από τις πρωτεΐνες του αίματος και το άλλο κυκλοφορεί ελεύθερο. Η εξέταση PSA ratio δείχνει πόσο PSA κυκλοφορεί ελεύθερα σε σχέση με το συνολικό επίπεδο του PSA. Το ποσοστό του ελεύθερου PSA είναι χαμηλότερο στους άνδρες που έχουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με άνδρες που δεν έχουν.

Μελέτες δείχνουν ότι αν τα αποτελέσματα του PSA σας είναι στο μεταίχμιο εύρος (4 - 10), ένα χαμηλό ποσοστό-free PSA (λιγότερο από 10%) σημαίνει ότι η πιθανότητα να έχετε καρκίνο του προστάτη είναι περίπου 50% και ότι μάλλον θα πρέπει να κάνετε μια βιοψία .

Πολλοί γιατροί συστήνουν βιοψίες για άνδρες των οποίων το PSA ratio είναι 20 ή λιγότερο.

 

Ταχύτητα PSA.

Η ταχύτητα του PSA δεν είναι μια ξεχωριστή δοκιμή. Μάλλον, είναι η μεταβολή των επιπέδων του PSA με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα και όταν η συνολική τιμή του PSA δεν είναι υψηλότερη από 4, μια υψηλή ταχύτητα PSA (αύξηση μεγαλύτερη από 0,75 ng / mL σε ένα έτος) υποδεικνύει ότι ο καρκίνος μπορεί να είναι παρόν και θα πρέπει να προγραμματίζεται μια βιοψία.

Εξέταση PCA3 στα ούρα.

Αυτή η δοκιμή ούρων αποτελεί μια πιο ευαίσθητη αλλά πολύ ακριβή μέθοδο για να ληφθεί η απόφαση για βιοψία.