ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
ΦΙΜΩΣΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗ
ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Συχνότερα αίτια.
ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Αιτιολογία. Νέες εξελίξεις.
ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανώδυνη και γρήγορη.
PSA ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Νεώτερες εξελίξεις για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη.

ΕΥΚΑΜΠΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ?

Η κυστεοσκόπηση γίνεται από τον Ουρολόγο για να έχει άμεση όραση στην ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα (το κανάλι από το οποίο ουρείτε) και στους άνδρες το εσωτερικό του προστάτη αδένα.

Αυτό γίνεται με ένα λεπτό, εύκαμπτο, τηλεσκοπικό όργανο που ονομάζεται εύκαμπτο κυστεοσκόπιο, μέσω της ουρήθρας. Ένα τοπικό αναισθητικό χρησιμοποιείται για να μουδιάσει την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται γενική ή άλλη αναισθησία. Χάρη στην ευελιξία του μηχανήματος η μέθοδος καθίσταται σχεδόν ανώδυνη. Γίνεται στο εξωτερικό ιατρείο γλιτώνοντας στον ασθενή χρόνο και χρήμα.

 

ΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ?

Μια εύκαμπτη κυστεοσκόπηση είναι απαραίτητη για να δούμε τι συμβαίνει στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Μπορεί να εντοπίσει πέτρες στην ουροδόχο κύστη και να ανιχνεύσει τυχόν αλλαγές στο τοίχωμα της κύστης, όπως η φλεγμονή, μόλυνση, καρκίνος ή ουλές. Επίσης, χρησιμοποιείται σε άνδρες για να δούμε αν υπάρχει κάποια διόγκωση του προστάτη αδένα ή στένωμα ουρήθρας που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη και να καταστήσει δύσκολη τη διέλευση των ούρων.

Κατά τη διάρκεια μιας εύκαμπτης κυστεοσκόπηση, μπορεί επίσης εάν χρειαστεί, ο γιατρός να λάβει δείγματα ιστού (βιοψία) ή να αφαιρέσει stents που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ?

Πριν από την κυστεοσκόπηση μπορεί να σας ζητηθεί να πάτε στην τουαλέτα για να αδειάσετε την κύστη σας. Η νοσοκόμα τότε θα σας προετοιμάσει ώστε να είστε άνετα, ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι.

Ο γιατρός στη συνέχεια εισάγει ένα λιπαντικό αναισθητικό τζελ μέσα στην ουρήθρα.

Κοιτώντας μέσα από το φακό θέασης ο γιατρός καθοδηγεί το κυστεοσκόπιο στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη. Αποστειρωμένο νερό περνά μέσα από ένα στενό κανάλι εντός του κυστεοσκοπίου μέσα στην κύστη. Εξαιτίας αυτού, η ουροδόχος κύστη είναι συνήθως γεμάτη στο τέλος της διαδικασίας και μπορεί να νιώθετε ότι χρειάζεστε να πάτε στην τουαλέτα.

 

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο γιατρός θα σας ενημερώσει και θα σας γράψει μια επιστολή για τα ευρήματα. Αν χρειάζεστε περαιτέρω θεραπεία εξαιτίας αυτού που ο γιατρός έχει βρει μπορεί να χρειαστεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας και η νοσοκόμα θα σας δώσει περαιτέρω πληροφορίες και επεξηγήσεις για κάθε περαιτέρω διαδικασία που μπορεί να προκύψει.

 

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ?

Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση συνήθως παίρνει μόνο λίγα λεπτά για να γίνει και μετά είστε σε θέση να επιστρέψετε κανονικά στο σπίτι.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ?

  • Είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια των 24 ωρών μετά από τη διαδικασία. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της λοίμωξης και να περάσει οποιαδήποτε μικρή αιμορραγία.
  • Μετά τη διαδικασία τα ούρα σας μπορεί να είναι ελαφρώς κόκκινα και επειδή τα ούρα φυσιολογικά είναι όξινα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μικρό «τσούξιμο» κατά την κένωση της κύστης. Αυτό είναι φυσιολογικό και καθαρίζει μέσα σε μια ημέρα και γι 'αυτό μην ανησυχήσετε.
  • Εάν δεν μπορείτε να ουρήσετε, έχετε επίμονο «κάψιμο» ή «τσούξιμο» ή πόνο, σημάδια μόλυνσης των ούρων, ή οποιαδήποτε βαριά αιμορραγία που δεν περνά, τότε επικοινωνήσετε με το γιατρό ο οποίος θα είναι στην ευχάριστη θέση να σας συμβουλεύσει.